RÜZGAR ENERJİSİ

Rüzgar enerjisi, rüzgarı oluşturan hava akımının hareket (kinetik) enerjisidir. Rüzgardaki hareket enerjisini önce mekanik enerjiye sonra da elektrik enerjisine çeviren sistemdir. Rüzgar enerjisi doğaya zararlı değildir, temiz ve sonsuz bir enerji kaynağıdır.

Rüzgar enerjisi güneşin doğuşuyla başlar. Geceleri oluşan soğuk hava tabakasının yere yakın kısımları güneş ışınlarıyla hemen ısınmaya başlar. Isınan hava genişler ve yükselir. Bu anda atmosferdeki soğuk hava tabakası yere doğru iner. Rüzgar, sıcak ve soğuk havanın yer değiştirmesiyle oluşur.

Rüzgar enerjisi, eski çağlardan beri türbinin şaft gücünden yararlanarak su üretmek için kullanılmaktadır. Pompalama, çeşitli ürünlerin kesilmesi, biçme, öğütme, sıkıştırma, yağ çıkarma gibi mekanik enerjiye ihtiyaç duyulan yerlerde kullanılır.

Rüzgar enerjisinin en etkin kullanım alanları şunlardır; Mekanik uygulamalar (su pompalama sistemi), Elektrik uygulamaları (şebekeye bağlı ve şebekeden bağımsız bağımsız sistemler), Termal enerji uygulamaları

Dünya rüzgarı Uluslararası enerji potansiyelinin belirlenmesi Enerji Ajansı (IEA) tarafından çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalarda rüzgar kapasitesinin 5,1 m/sn üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Pratik ve sosyal kısıtlamalardan kaynaklanan bölgeler Rüzgarın %4’ünün kullanılacağı tahmininden hareketle dünya teknik rüzgar potansiyeli 53000 TWh/yıl olarak hesaplanmıştır.

Rüzgar enerjisi potansiyeli yüksek kıtalar/bölgeler sırasıyla; Kuzey Amerika (14000TWh/yıl), Doğu Avrupa ve Rusya
(10600 TWh/yıl), Afrika (10600 TWh/yıl), Güney Amerika
(5400 TWh/yıl), Batı Avrupa (4800 TWh/yıl), Asya (4600
TWh/yıl) ve Okyanusya (3000 TWh/yıl).