GÜNEŞ ERENJİSİ

Güneş enerjisi, güneşten elektrik veya termal enerji şeklinde elde edilen, karbon salınımına neden olmayan yenilenebilir bir enerjidir.

Günümüzde güneşten doğal olarak gelen bu enerji birçok farklı yolla elde edilebilmektedir. Bu yöntemlerden en yaygın olanı, güneşten dünyaya gelen ışınları fotovoltaik (FV) güneş enerjisi panelleri aracılığıyla yakalayarak her türlü elektrikli ev aletlerinde kullanabileceğimiz elektriğe dönüştüren fotovoltaik (FV) sistemlerdir.

Elektrik üretiminde fotovoltaik (PV) sistemlerin kullanılmasına ek olarak, diğer genel yöntem kapalı alanları veya sıvıları ısıtmak için kullanılan termal enerji sistemleridir.

Güneş enerjisini yakalamak ve onu ısı ve elektriğe dönüştürmek, fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltmak için mevcut iklim kriziyle mücadelede kilit bir çözümdür.

Güneş enerjisi tarımda, hayvancılıkta, depolama alanlarında, alışveriş merkezlerinde, otellerde, hastanelerde, akaryakıt istasyonlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca trafik ve sokak lambalarında güneş enerjisi kullanılmaktadır. Bu sayede elektrikler kesildiğinde olası kazaların önüne geçilmiş olur.

Hükümet ve devlet teşvikleri, güneş enerjisinin ekonomik hale getirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Güneş enerjisinin başarılı olması için hükümetlerin enerji endüstrisinin yenilenebilir kaynaklara geçişini desteklemesi gerekiyor. Aralık 2020 raporlarına göre Çin, 254.355 kurulu güç (MW) ile dünya sahnesine hakim olmaya devam ediyor.